V potravinách čoraz častejšie siahame po lokálnej a sezónnej zelenine, pri nákupe oblečenia sa snažíme uprednostňovať pomalú módu a aj v našich domácnostiach prírodné materiály postupne vytlačili plast. Chceme žiť zdravšie, udržateľne, ekologicky. Po akých udržateľných stavebných materiáloch však siahnuť pri výstavbe, rekonštrukcii či zateplení vášho domu, aby ste si doma vytvorili nielen príjemnú zdravú klímu, ale ešte aj ušetrili na energiách?

Až 40 percent celosvetových emisií oxidu uhličitého má na svedomí stavebníctvo. Vytvára ich vykurovanie, chladenie a prevádzka budov, ťažba surovín, výroba a preprava stavebných materiálov, samotná výstavba. To je veľa. Každý z nás potrebuje bývanie, ale musia byť steny nášho domu iba z betónu, ktorý nemá najlepšiu klimatickú bilanciu?

Udržateľné stavebné materiály

Stavebníci dnes materiály, o ktorých budeme hovoriť, označujú ako alternatívne. Mnohé z nich však ľudia využívali pri stavbe či na zateplenie budovy už pred mnohými rokmi a dnes sa stávajú materiálmi budúcnosti. Drevo, bambus, korok, hlina, slama, ovčia vlna, konope, trstina alebo celulóza. Do stavebníctva sa čoraz častejšie vracajú drevené domy, no viete si predstaviť rodinný dom zo slamených balíkov, s hlinenou omietkou a drevenou konštrukciou?

Hlina a slama

Slama a hlina sú materiály, ktoré spolu veľmi dobre spolupracujú. Hlina absorbuje nadbytočnú vlhkosť, pohlcuje škodlivé látky, poskytuje zvukovú izoláciu. Slama má zase tepelnoizolačné vlastnosti. Okrem toho, že ste použili na výstavbu takéhoto domu obnoviteľné zdroje a materiály s nízkou uhlíkovou stopou, teda vaša záťaž na životné prostredie je oveľa nižšia ako pri tradičnej betónovej stavbe, ušetrili ste na kúrení. Váš dom energiu pasívne šetrí.

Bambus

A čo taký bambus? Ten patrí medzi najrýchlejšie rastúce rastliny na svete bez potreby opätovnej výsadby a v posledných rokoch sa stal populárnym ekologickým stavebným materiálom. Vďaka svojej vysokej pevnosti, ktorá vraj dokáže konkurovať aj oceli či betónu, a pružnosti je vhodný na rôzne stavebné účely – od podláh až po konštrukcie. Znižuje i znečistenie ovzdušia a vytvára v interiéri príjemnú klímu.

Korok

Podobne ako korok, ktorý sa získava z kôry korkového duba. Tento ďalší prírodný tepelný aj zvukový izolant sa využíva na zateplenie fasád, strechy či podlahy. Má dlhú životnosť, keďže je odolný voči vlhkosti, plesniam a hmyzu. V dome, kde ste použili korkový či bambusový materiál, môžete teda očakávať lepšiu tepelnú reguláciu, čo opäť vedie k ušetreniu na energiách.

Ešte stále chcete použiť betón? Áno, pri cestách či mostoch sa bez jeho fyzikálnych vlastností zaobísť nevieme, no pri rodinných domoch ich predbiehajú iné. Ak však chcete ostať pri tradičných materiáloch, lepšou alternatívou sú tie recyklované, a to dokonca aj z betónu. Každý jeden rok sa ho totiž na svete vyrobí až 30 miliárd ton, pričom sa z hôr a riek vyťaží približne 37 miliárd kubických metrov štrku, no starý betón zarastá kdesi za mestom burinou. Pri výrobe recyklovaného betónu nahradí vzácne suroviny ako piesok, štrk a drvený kameň vybúraný betón a stavebná sutina. A prvé takéto stavby už nájdeme aj v našom okolí.

Stavebníctvo dnes teda začína postupne znova objavovať trvalo udržateľné stavebné materiály, ktoré pochádzajú z obnoviteľných zdrojov, majú nižší dopad na životné prostredie, ponúkajú nám zdravé vnútorné prostredie a tým šetrenie na energiách. Nemusíte však byť hneď ideálnym staviteľom, aj malú zmenu ocení planéta, vaše zdravie i peňaženka. Na úvod preto urobte aspoň kompromis. Možností máte veľa.