Koľko povier o plyne poznáte? Napríklad, že plynové spotrebiče sú nebezpečné alebo že plyn môže sám vybuchnúť? Povedomie o plyne sa stále zvyšuje a pre jeho flexibilitu uprednostňuje mnoho šéfkuchárov varenie práve na ňom. Je však dôležité, ako sa o svoj sporák či rúru staráte. Prečítajte si našich 10 praktických rád pre bezpečné používanie plynu.

  1. Pred prvým použitím vášho sporáku či rúry skontrolujte, či na plynových hadiciach nie sú trhliny či iné poškodenia.

    Uistite sa, že ste všetko správne pripojili a ovládacie prvky sú v správnej polohe. Poznáte jednoduchý trik s mydlovou vodou? Naneste zmes na hadice a spoje; ak sa objavia bubliny, môže to znamenať únik. V takom prípade okamžite zavolajte odborníka. Skontrolovať prípadný unikajúci plyn by ste mali aj po každej manipulácii s pripojením.

  1. V kuchyni (alebo tam, kde sporák/rúru používate) vždy zabezpečte dostatočné vetranie.

    Otvorte okná alebo použite ventilátor. Cieľom je zabrániť tomu, aby sa prípadný unikajúci plyn hromadil v miestnosti.

  2. Zapínajte sporák správne.

    Najprv pustite plyn a potom v čo najkratšom čase zapáľte plameň, napríklad zapaľovačom alebo zápalkami. Nikdy nezapínajte plyn s pripraveným horiacim plameňom. A nezabudnite na kontrolu ani vtedy, keď ste už dovarili. Overte si, že sú všetky horáky úplne vypnuté a majte na pamäti, že sú stále horúce.

  3. Sporák či rúru čistite po každom varení, aby ste predišli nahromadeniu tuku a nečistôt.

    To môže zhoršiť nielen ich výkon, ale aj bezpečnosť. Nečistota dokáže upchať malé otvory a neprepúšťať plyn správne. Rošty a horáky môžete napríklad ponoriť na štvrť hodinku do horúcej vody a bieleho octu, potom očistiť handričkou či kefkou a poriadne vysušiť. Povrch sporáka nečistite s abrazívnymi čistiacimi prostriedky, lebo by ste ho mohli poškodiť. Zároveň dávajte pri čistení pozor, aby sa voda nedostala k elektrickému štartéru.

  4. Dajte váš sporák či rúru pravidelne skontrolovať odborníkovi, a to minimálne raz za rok.

    Hoci sa vám môže zdať, že všetko dobre funguje a nič nevykazuje problém, odborník dokáže odhaliť skrytú vadu a predísť tak nehode.

  5. Keď varíte, sporák nikdy nenechávajte bez dozoru.

    Najmä, ak vám doma pobehujú deti alebo zvieratá. Učte deti, aby sa sporáka nedotýkali, a uistite sa, že váš domáci miláčik k plameňom nemá prístup. Zároveň priebežne kontrolujte, že plameň stále horí a nedochádza iba k uvoľňovaniu plynu bez jeho spotreby.

  6. Akékoľvek horľavé materiály (napríklad kuchynské utierky či papier s receptom) ukladajte v kuchyni dostatočne ďaleko od sporáka, aby nemohlo dôjsť k ich zapáleniu.

    Taktiež, rôzne nádoby či obaly z citlivých materiálov, napríklad z plastu, odkladajte mimo dosahu plameňa.

  7. Využívajte hrnce a panvice správne.

    Kupujte tie, ktoré sú vhodné pre plynové varenie, a uistite sa, že sa neprehrievajú a majú dostatočné dno.

  8. Zvážte inštaláciu detektora plynu a dymu v kuchyni.

    Včas tak dokážete zachytiť prípadný únik. Aj keď je plyn obvykle sprevádzaný charakteristickým zápachom (napríklad síry), nie vždy je zreteľný.

  9. Poznajte núdzové postupy.

    Ak náhodou príde k úniku plynu alebo vzniku požiaru, majte pripravený plán, čo robiť. Neváhajte kontaktovať odborníka, ak máte podozrenie na únik, alebo záchranné zložky, ak došlo k požiaru. Rozhodne sa nesnažte požiar uhasiť vodou! Vhodný je práškový hasiaci prístroj, ak ho máte k dispozícii.

Prajeme vám chutné, zdravé a bezpečné varenie!